Vredesroute
Op de Vredesroute reist u door de wereldgeschiedenis. Vijf jaar lang werd in de steden Münster en Osnabrück getwist over vrede en het einde van de Dertigjarige Oorlog in Duitsland. Nieuws en updates tussen de twee plaatsen van onderhandeling werden uitgewisseld door de vredesruiters. Volg de historische paden van de bereden boodschappers met een fietstocht op de Vredesroute. Historische plaatsen, verborgen geheimen en prachtige landschappen wachten op u.
Het voorspel in de vredesstad Münster
De vredesstad Münster is het vertrekpunt voor beide routes van de vredesroute. Het historische stadhuis van Münster met de beroemde Friedenssaal ligt direct aan de Prinzipalmarkt. Het stadsbeeld van Münster laat zich hier van zijn mooiste kant zien. Onder de schilderachtige arcades en op het plein pulseert het leven van de stad. Op slechts enkele meters afstand lokken de kathedraal, het Erbdrostenhof, de St. Lambertikerk en ontelbare andere bezienswaardigheden en culturele instellingen u naar de stad. Onmiddellijk merkbaar: Hier gaan moderniteit en traditie hand in hand.
Op de westelijke koers van de Vredesroute
Van de Ems naar het balkon van Münsterland
Kort na Münster neemt het parklandschap Münsterland het over. Het bezienswaardige natuurgebied van de Rieselfelder en het pittoreske dorpje Gimbte liggen op de weg naar Greven. De Ems-weiden en de rivier de Ems zijn uw metgezellen tot aan de Ems-stad. De reconstructie van een 1200 jaar oude Saksische boerderij voert u terug naar de Middeleeuwen. Via de historische “Alte Post” in Ladbergen leidt het fietspad naar de uitlopers van het Tecklenburger Land. Het heuvelachtige landschap is een paradijs voor fietsers. Prachtige panoramische uitzichten compenseren de een of andere klim.
Bij Haus Marck, een van de plaatsen van de voorbereidende onderhandelingen, moet u beslist een omweg maken naar de prachtige oude stad Tecklenburg . Het marktplein met zijn vakwerkhuizen zal u betoveren. Aan de voet van het Teutoburgerwoud gaat de Vredesroute richting Lengerich. Op het stadhuisplein van vandaag werd een ander hoofdstuk van de wereldgeschiedenis geschreven, dat ook vandaag nog doorwerkt. Een paar kilometer verder ligt het pittoreske centrum van Lienen voor u.
Over historische paden door het Teutoburgerwoud
De burcht Iburg torent boven het mooie stadje uit. Een bezoek aan de Ridderzaal mag u niet missen. Het kuuroord Kneipp markeert ook de splitsing van de westelijke en de oostelijke route. Boomgaardweiden kenmerken de omgeving van Hagen a.T.W., dat zijn mooie stadsbeeld heeft weten te behouden.
Rond Hasbergen, reeds in het zicht van Osnabrück, zijn er meer en meer getuigenissen van industriële cultuur. Een echte belevenis is de rondleiding door de Silberseestollen in het natuurpark TERRA.vita tussen Hagen a.T.W. en Hasbergen.
Een paar meter verder heb je Osnabrück bereikt. Het centrum van de stad is het mooie marktplein met het historische stadhuis, waarin de Vredeshal is ondergebracht. Verken de stad tijdens een rondleiding, slenter door de winkelstraten en geniet van het grote gastronomische aanbod.
Op de oostelijke loop van de vredesroute
Als u de Vredesroute als rondweg rijdt, komend uit Osnabrück, slaat u bij Bad Iburg af naar de oostelijke baan. Het vlakke parklandschap van Münsterland is snel bereikt. In Ostbevern verrast het prachtige park van de Loburg. De rustige paden leiden door een wild romantisch landschap van rododendrons, bomen en kleine vijvers.
Telgte – een plaats met een rijke geschiedenis en een betoverende oude stad
“Romantisch” is ook de juiste omschrijving voor het stadje Telgte. Kleine steegjes strekken zich uit door het mooie stadje, verbreden zich tot gezellige pleintjes, om in de volgende bocht weer nieuwe vergezichten te openen. Kijk tijdens een rondleiding uit naar de vele beeldhouwwerken die over de stad verspreid staan. Het pronkstuk van de stad is de bedevaartskapel met de beeltenis van de “Droevige Moeder”. In 1654 legde de prins-bisschop van Münster, Christoph Bernhard von Galen, persoonlijk de eerste steen van het barokke achthoekige gebouw.
Telgte kreeg zijn verbinding tussen de Dertigjarige Oorlog en de literatuur door het boek “De ontmoeting van Telgte” van Günter Grass. In de fictieve bijeenkomst discussiëren talrijke Duitse dichters over de Vrede van Westfalen en de toestand van de Duitse taal.
Een bijzondere aanrader is een bezoek aan het Westfaalse Museum voor Religieuze Cultuur “RELíGIO”. Naast vele interessante tentoonstellingsstukken is het hongerdoek van Telgte van bijzonder belang.