Op zaterdag 9 september presenteert het Felix Nussbaum Huis zijn nieuwe speciale tentoonstelling. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het museumgebouw worden werken van Felix Nussbaum en 21 internationale hedendaagse kunstenaars getoond. Wat ze allemaal gemeen hebben is het gebruik van kunst als middel voor politiek verzet.
Het is bijna 80 jaar geleden dat Felix Nussbaum door de nationaalsocialisten werd vermoord in het concentratiekamp Ausschwitz-Birkenau. Voor hem was kunst tot het einde toe een middel van verzet en hij verwerkte zijn ervaring van geweld, rechteloosheid en ontmenselijking in talloze werken.
Statements over de speciale tentoonstelling “#nichtmuedewerden- Felix Nussbaum en artistiek verzet vandaag”.
Felix Nussbaum behandelde persoonlijke en politieke catastrofes in zijn schilderijen. Zijn werken dienen als een uitnodiging om zich voortdurend en kritisch bezig te houden met de huidige politieke en sociale uitdagingen. Hij geloofde tot het bittere einde in de kracht van kunst en gebruikte zijn werk als middel voor verzet en identiteitsbehoud. De thema’s die Nussbaum behandelde zijn nog steeds relevant en blijven ons omringen. Als het Felix Nussbaum Huis zijn we verplicht om de werken van Nussbaum niet alleen historisch te categoriseren, maar ook leesbaar te maken voor het heden. Want de thema’s die Nussbaum behandelde – vlucht, geweld en ontmenselijking – zijn vandaag de dag nog steeds relevant.” Nils-Arne Kässens, directeur van het Felix Nussbaum Huis
Al 25 jaar is het Felix Nussbaum Huis een symbool tegen het nationaalsocialisme en de opleving van rechts-extremisme in Duitsland. Het staat voor respect, solidariteit en de verantwoordelijkheid van ieder individu om op te komen voor vrede en begrip. Een verjaardag die nog verder teruggaat in de geschiedenis laat zien dat dit kan lukken. In Osnabrück werd 375 jaar geleden de Vrede van Westfalen afgekondigd. Na 30 jaar oorlog werd de eerste steen gelegd voor een tolerante en vreedzame eenheid in Europa. Als we beide jubilea samen bekijken, wordt de taak die voor ons allen ligt heel duidelijk: we mogen niet moe worden in ons streven naar vrede en cohesie. Dit geldt vooral tegen de achtergrond van de huidige sociale stemming. We moeten compromisloos stelling nemen tegen racisme, antisemitisme en marginalisatie. Dit houdt niet alleen in dat we onze herinneringscultuur moeten behouden, maar ook dat we deze voortdurend nieuw leven moeten inblazen.” Wolfgang Beckermann, eerste wethouder van de stad Osnabrück
Het Museumsquartier Osnabrück heeft voor de speciale tentoonstelling een eigen website opgezet. Op www.nichtmuedewerden.de kunnen geïnteresseerden verklaringen van de kunstenaars vinden en een groeiende verzameling bijdragen over het thema van de tentoonstelling. Geïnteresseerden kunnen ook bijdragen aan het debat op sociale media met de hashtag #nichtmuedewerden.
Deelnemende kunstenaars aan de speciale tentoonstelling zijn: Francis Alÿs, Andreas Angelidakis, Yael Bartana, Candice Breitz, Cassils, Parastou Forouhar, Petrit Halilaj, Grupo Experimental de Cine, Mona Hatoum, Hiwa K, Šejla Kamerić, Oscar Muñoz, Felix Nussbaum, Adrian Paci, Dan Perjovschi, Nasan Tur, Ariel Reichman, Fernando Sánchez Castillo, Gillian Wearing, Carrie Mae Weems, Ai Weiwei en Rachel Whiteread.
Museumsquartier Osnabrück
Lotter Straße 2, 49078 Osnabrück
www.museumsquartier-osnabrueck.de
Openingstijden:
di t/m vr 11-18 uur, za/zo 10-18 uur