Natuurtoeristische route in de regio Tecklenburg
Het Tecklenburger Land staat bekend om zijn natuurlijke diversiteit. De zeer verschillende landschapsgebieden herbergen talrijke dier- en plantensoorten. Sommige schoonheden springen meteen in het oog, andere vereisen een tweede blik. De ongeveer 200 kilometer lange route zal niet alleen natuurliefhebbers bekoren. Het gebied rond Tecklenburg is rijk aan bossen en wordt gekenmerkt door bergketens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat één van de zes lokale routes, de Waldroute , hier loopt. Uitgestrekte beukenbossen, het oeroude Habichtswald en brongebieden vormen dit gebied.
Veel vogelsoorten hebben belangrijke broed- en leefgebieden gevonden in de natuurreservaten langs de 25 kilometer lange kievitroute . Met zijn gevarieerde natuurgebieden schittert de fietsroute met een grote soortenrijkdom in natte weiden in de laagvlakte van de Düsterdiek, kleine heidevelden en het zeer fraaie Schachselwald.
Een gast van kievit en wulp
Water is het bepalende element op de ongeveer 42 kilometer lange merenroute. In het centrum ligt het Heilige Veld, het grootste natuurlijke meer in Noordrijn-Westfalen. De wateren en kustzones vormen een onvergelijkbare habitat. Maar ook de “verdwenen” bron van de Gigel Aa en de talrijke natte weilanden vertellen spannende verhalen. Daarentegen is de 40 kilometer lange veenroute bijna een schaarste-economie. De veenmossen zitten vol met de voedingsstoffen uit de lucht en het regenwater. Helaas zijn intacte heidegebieden in de loop van de tijd steeds zeldzamer geworden. Rond Hopsten en Recke zijn echter nog beschermde overblijfselen met hun unieke flora en fauna te bewonderen.
De Düsterdicker laagvlakte, ten noorden van Westerkappeln, is een van de grootste natuurgebieden in het Münsterland. Hoewel delen van het landschap zijn gevormd door de effecten van de landbouw, zijn er hier nog steeds bijna-natuurlijke weiden en wetlands. De kievitroute voert door de zandgronden van dit belangrijke broedgebied voor kievit, grote merel en kwartel. Natte weiden zijn ook kenmerkend voor de wulpenroute. Het landschap, dat het beschermen waard is, is een paradijs om vogels te kijken. In de omgeving van Altenberge en Saerbeck leven ook veel insecten en kleine beestjes waarvan de schoonheid vaak pas op het tweede gezicht zichtbaar wordt.
Typisch voor het Münsterland zijn de heggen, die al van verre zichtbaar zijn en door het landschap lopen. Op de ongeveer 35 kilometer lange heggenroute bij Lienen laat de streek zich van zijn mooiste kant zien. Natte weiden, zoals het natuurreservaat Lilienvenn, zijn een belangrijk toevluchtsoord geworden voor zeldzame vogels, insecten en planten. Brede heggen en kleine heggen van boerderijen doorkruisen het landschap in een rijk contrast.