EmsRadweg
Op de Ems-fietsroute van de Zenne tot de Noordzee
De Ems is pas voor schepen begaanbaar als zij al de helft van haar traject heeft afgelegd. Fietsers daarentegen kunnen de kleinste rivier van Duitsland vanaf de bron volgen. Vanaf de bron aan de rand van het Teutoburgerwoud volgt de Ems-fietsroute de waterkant tot waar de Ems bij Emden in de Noordzee uitmondt. Onderweg lokken een afwisselend landschap en bezienswaardige stadjes als Warendorf en Telgte.
Geen beklimmingen door het noorden van Duitsland
Het rivierfietspad loopt door het platteland over rustige, geasfalteerde paden, ver weg van drukke wegen, met bijna geen hellingen. De route begint direct bij de Emsbronnen bij Hövelhof aan de voet van het Teutoburgerwoud en slingert zich door de regio’s Paderborner Land en Gütersloher Land. Historische stadjes met vakwerkhuizen en het natuur- en recreatiepark Flora Westfalica kenmerken het ongerepte landschap.
door het prentenboek landschap van de Ems weiden
Langs de paradijselijke Emsweiden fietst u door het parklandschap van het Münsterland. De Emsauen zijn zeker een van de mooiste delen van de Duitse rivier-fietspaden. Dit is te wijten aan de gevarieerde route van het fietspad, dat nu eens links, dan weer rechts van de Ems loopt of ook via kleine omwegen door parken en stadscentra loopt. Onderweg inspireren uitkijktorens, loopbruggen en informatieborden langs het Ems-fietspad tot nieuwe vergezichten.
Maritieme eindfase
De Ems bereikt dan de groene uitgestrektheid van het Emsland – een regio die natuur en scheepvaarttraditie op een bijzondere manier combineert. Het wordt echt maritiem wanneer het rivierfietspad Oost-Friesland bereikt. Hier kun je de zee al voelen en de zeelucht bijna opsnuiven. Bij Emden mondt de Ems eindelijk uit in de Noordzee – de bekroning van een tocht op de Ems-fietsroute langs en met de idyllische Ems.