Hoge Mark Fietsroute
De natuur speelt de hoofdrol op de Hohe Mark RadRoute. De ca. 280 kilometer lange fietsroute in het zuidelijke en westelijke Münsterland bekoort met grote meren, stille vijvers, diepe bossen, weidse horizonten en een verrassend gevarieerd landschap. Zeldzame natte weiden en uiterwaarden bieden onderdak aan talloze vogels en insecten. U zult wilde runderen, Konik en wilde paarden, adelaars, wolven en zelfs beren tegenkomen. Kastelen, burchten en levendige steden schitteren in de bijrollen. Een fietstocht vol verrassingen.
De Hohe Mark RadRoute kan worden verdeeld in drie rondwandelingen van 113 tot 130 km door middel van twee bewegwijzerde dwarsdoorsneden. Transversale route 1 (Borken – Raesfeld) is 10,3 km lang en transversale route 2 (Reken – Hervest) 32,1 km lang. Welke lus u ook kiest – ontspanning, evenwicht en natuurbeleving zijn altijd gegarandeerd.
Maak het podium vrij voor schilderachtige landschappen
Water is het bepalende element op het eerste deel van de Hohe Mark Fietsroute. De schilderachtige Steverauen vormen de opmaat voor talrijke natuurbelevenissen langs de fietsroute. Wilde runderen, paarden en ezels bevolken de oevers van het riviertje, dat zich in zijn uiterwaarden tot een waar natuurparadijs heeft ontwikkeld. Dat het water als transportweg een belangrijke rol speelt, wordt ten laatste duidelijk wanneer men een blik werpt op het nabijgelegen Dortmund-Eemskanaal.
Van rivier naar meer
Niet ver daar vandaan stroomt de Stever door de twee stuwmeren van Haltern am See. De met bomen omzoomde paden langs het meer bieden een prachtig uitzicht over het merengebied. Plan wat tijd in voor een boottochtje over het stuwmeer. Je moet uit het zadel komen op Westruper Heide . De zandpaden, op slechts enkele meters van het stuwmeer, zijn voorbehouden aan voetgangers. Een wandeling door de stilte van de heide is echter een van de hoogtepunten van de fietstocht.
Wilde dieren en romantische landschappen
Het bewegwijzerde fietspad leidt in een bocht naar het Wildpark Frankenhof bij Reken. Op het uitgestrekte terrein zijn talrijke diersoorten te zien. De grote roofvogels van het park zijn bijzonder populair. De Duivelsstenen bij Heiden vertellen een legendarisch verhaal. Diep in het bos gelegen, maakt het verhaal van de grote grillige blokken indruk op de bezoekers. U bereikt Raesfeld door het parklandschap van het Münsterland. Zelfs van een afstand kunt u de romantische waterburcht niet missen. Een heerlijke plek om uit te rusten. Achter het kasteel ligt de historische dierentuin, een waar juweeltje voor natuurliefhebbers. Doorkruis het park via drie bewegwijzerde routes.
Bocholt is een van de grootste en levendigste steden in het Münsterland. Niet alleen een wandeling door de voetgangerszone is de moeite waard, maar ook een wandeling rond het Aasee-meer. Onvermijdelijk leidt het pad u naar de interessante tentoonstellingen in de historische textielfabriek.
Grote en kleine schatten in het natuurpark Hohe Mark
Schloss Anholt is het middelpunt van de aandacht aan het begin van het tweede deel van de Hohe Mark Natuurparkroute. Het machtige kasteel en het interessante museum zijn alleen al de reis waard. Direct aangrenzend ligt het”Biotopwildpark Anholter Schweiz”. Wolven, lynxen en 50 andere diersoorten leven hier in grote omheinde gebieden, omgeven door een zachte natuur. Het centrum van het park is de “Swiss Cottage” in het midden van het meer. Het Burlo-Vardingholter Venn, dicht bij de Nederlandse grens, is een watergebied dat speciale bescherming verdient en een belangrijk toevluchtsoord is voor vele diersoorten.
De wilde romantiek van het natuurpark
Kasteel Gemen in Borken is het volgende grote kasteel op de fietstocht voordat de natuur het weer overneemt. De historische dierentuin van kasteel Velen is zeker een stop waard. De formeel ontworpen paden contrasteren prachtig met de wilde en romantische vegetatie. De Heubachweiden in het noorden van Reken zijn prachtig. In het gebied, dat onder speciale bescherming staat, broeden veel weidevogels waarvoor de natte weiden uitstekende levensomstandigheden bieden.
Europa’s laatste wilde paarden
Veel groter zijn de meest prominente bewoners van de Merfelder Bruch bij Dülmen. De laatste wilde paarden van Europa leven hier bijna zonder enig menselijk contact. Voor het grootste deel bewegen de geharde viervoeters zich kalm en sereen door de bosrijke omgeving. Een aanblik die niet alleen paardenliefhebbers onder de huid kruipt. Dülmen is de laatste grote stad voordat de Hohe Mark Natuurpark Route terugkeert naar het beginpunt in Olfen.