Aan de voet van het Teutoburgerwoud, niet ver van de stad Hörstel, ligt het klooster Gravenhorst, een voormalige abdij van de cisterciënzer nonnen. Omgeven door slotgrachten en boomgaarden biedt het voormalige klooster met zijn kerk, kloostergebouwen, molen en molenvijver, bakkerij en brouwerij, imposante muur en historische bruggen het beeld van een bijna volledig bewaard gebleven kloostercomplex: een absolute zeldzaamheid in het noordelijker gelegen deel van Duitsland.
Oorsprong in de Middeleeuwen
De geschiedenis van dit schilderachtige gebouwencomplex gaat ver terug in het verleden: in 1252 kreeg Konrad von Brochterbeck van de bisschop van Osnabrück, Bruno von Isenberg, toestemming om in de boerengemeenschap Gravenhorst een klooster voor nonnen van de cisterciënzerorde te stichten. In de eeuwen die volgden, slaagde het kleine klooster erin een succesvol bedrijf te runnen en werd het een belangrijk spiritueel centrum voor de omgeving. Het gemeenschapsleven van de cisterciënzer nonnen zou meer dan 500 jaar duren. Na talrijke wisselingen van eigenaar en verbouwingen nam de gemeente Steinfurt het klooster in de jaren 1990 over en ontwikkelde een cultureel concept voor het gebruik ervan: in 2004 werd het voormalige klooster heropend als “DA, Kunsthaus Kloster Gravenhorst”.
Van klooster tot kunsthuis
Hedendaagse kunst wordt gepresenteerd binnen historische muren: Hier kan kunst worden gemaakt, kunst worden ontworpen, kunst worden beleefd en kunst worden gecommuniceerd. Workshops, tentoonstellingen, ideeënworkshops, kunstprojecten en culturele evenementen zoals concerten, lezingen en theatervoorstellingen nodigen kinderen, jongeren en volwassenen uit om na te denken, mee te doen en te ervaren.